De când mă ştiu, mai exact de prin clasa a II-a, îmi place să citesc: de la literatură pentru copii, la literatură universală, de la cărţi de aventură, la thrillere sau romane psihologice. Maică-mea era exasperată de cât de mult citeam, încât uneori recurgeam la fel de fel de tertipuri ca să pot citi liniştită – acopeream cartea pe care o lecturam cu manualul de istorie sau geografie, chipurile învăţam pe rupte 🙂 sau noaptea mă ajutam de fasciculul de lumină care pătrundea prin uşa întredeschisă (închipuiţi-vă chin şi chiorală pe mine!!).

Şi în ziua de azi, ori de câte ori timpul îmi permite, îmi place să lenevesc cu câte-o carte în mână, mă relaxează şi îmi distrage atenţia de la viaţa cotidiană. Am noroc că am o filială a Bibliotecii Judeţene chiar lângă mine, aşa că am de unde procura material pentru lectură.

Am să vă prezint ultimele două cărţi pe care le-am citit, una din acestea fiind romanul Dincolo, de John Galsworthy, scriitor laureat al Premiului Nobel.18928368_1877179935640852_1757288113_n Eroina cărţii, Gyp, o tânără femeie, face un prim pas greşit în viaţă, se căsătoreşte cu primul bărbat care-i iese în cale şi care nutreşte pentru ea o slăbiciune exagerată. Urmare a unei decizii pripite, căsnicia ei se dovedeşte a fi una zbuciumată, Gyp se confruntă cu beţiile soţului şi îl surprinde pe acesta înşelând-o. Pe parcursul acestor întâmplări o relaţie specială o ajută să rămână ancorată în realitate: tatăl său rămâne mereu un stâlp de susţinere. Curând, crede că şi-a găsit fericirea mult-visată lângă un tânăr magistrat. Numai că slăbiciunile pe care acesta nu şi le poate stăpâni îi erodează sentimentele, iar iubirea sa începe să se ofilească. Peste toate, un eveniment tragic demonstrează faptul că dragostea rămâne şi dincolo de moarte.

Cea de-a doua carte pe care vreau să v-o prezint este una din scrierile de senzaţie ale lui Ernest Hemingway, romanul A avea şi a nu avea,18928532_1877180052307507_1915843542_n ecranizat în 1944 într-o producţie clasică a cinematografiei, cu Humphrey Bogart şi Lauren Bacall în rolurile principale. Scriitorul ne prezintă povestea lui Harry Morgan care este forţat să intre în afaceri de contrabandă, ca să-şi poată salva familia de la sărăcie. Aventurile sale îl împing către o lume bogată şi desfrânată, dar şi către un sfârşit tragic.

Mi-au plăcut ambele cărţi, le-am citit cu plăcere, însă primul roman m-a captivat mai mult decât cel al lui Hemingway. Ştiu că Hemingway e cunoscut mai mult pentru romanul Bătrânul şi marea, pe care nu l-am citit încă, dar la următoarea vizită la bibliotecă cu siguranţă îmi va cădea în mână.

Sper că v-am trezit curiozitatea măcar pentru una din aceste cărţi, iar dacă şi voi sunteţi pasionaţi de lectură, aştept sugestiile voastre. Pupici! :*