Acum câteva zile am terminat de citit o carte care mi-a mers direct la inimă. Este vorba despre Cenuşa Angelei. O copilărie irlandeză, de Frank McCourt, o carte autobiografică, în care scriitorul narează cu melancolie şi umor negru despre copilăria sa nefericită şi evenimentele prin care familia lui nevoiaşă a fost nevoită să treacă pentru a supravieţui.

20815229_1976699112355600_190430241_n

Când îmi aduc aminte de copilăria mea, mă întreb cum de am supravieţuit. A fost, desigur, o copilărie nefericită – o copilărie fericită abia dacă merită pomenită. Mai rea decât copilăria nefericită obişnuită este copilăria irlandeză nefericită, iar şi mai rea este copilăria irlandeză catolică nefericită.

Aşa îşi începe Frank McCourt memoriile. Născut în Brooklyn în timpul Marii Crize Economice din irlandezi emigranţi, Francis are patru ani când părinţii lui hotărăsc să se întoarcă în ţară. Cu pantofii peticiţi cu bucăţi de cauciuc dintr-o veche anvelopă de bicicletă, culegând cărbune pentru foc de pe marginea drumului, mâncând infamul cap de porc la masa de Crăciun, el îndură copilăria mizerabilă din mahalalele jilavului Limerick.

Cu un tată care, de cele mai multe ori, cheltuia leafa primită pe o săptămână de muncă sau ajutorul de şomaj până la ultimul şiling prin cârciumi, cu o mamă care trece prin cumplita durere de a-şi îngropa 3 copii (gemenii Oliver şi Eugene şi micuţa Margaret), Frank reuşeşte să supravieţuiască şi să-şi spună povestea cu multă expresivitate şi umor.

Autorul a mai publicat două volume, de asemenea autobiografice: ‘Tis, în care îşi continuă povestea vieţii din punctul în care o lăsase în Cenuşa Angelei, şi Teacher Man, unde scriitorul îşi descrie experienţele legate de meseria de profesor. Din păcate, aceste volume nu sunt încă traduse în limba română şi nu le-am găsit în nicio librărie on-line, în schimb am găsit filmul Angela’s Ashes care redă cu fidelitate evenimentele din roman. Recomand să citiţi mai întâi cartea, şi apoi să vizionaţi filmul, deoarece găsiţi mai multe detalii în carte şi veţi avea o imagine completă a acelei perioade descrisă de Frank McCourt.

Mie mi-a plăcut foarte mult cartea, am admirat curajul şi ambiţia lui Frank de a-şi depăşi condiţia materială, am suferit alături de el când familia lui n-avea ce mânca şi îşi ducea traiul de azi pe mâine, m-am bucurat când Frank a câştigat primii bănuţi muncind de la o vârstă fragedă şi când a obţinut prima sa slujbă – aceea de a livra telegrame. Nu vreau să vă dezvălui mai mult, aştept însă să-mi spuneţi dacă aţi citit această carte sau dacă aţi vizionat filmul şi ce impresie v-a lăsat.