Iarna aceasta s-a lăsat greu înduplecată să ne părăsească, când credeam că e timpul să punem paltoanele şi hainele groase la naftalină, bang!, se răzbuna pe naivitatea noastră scuturându-şi, cu o forţă nebănuită, cojoacele de nea la sfârşit de martie.

Însă, eu am reuşit s-o duc de nas, profitând de singurul weekend mai călduros şi însorit care a urmat după Ziua Femeii. Iniţial, îmi doream o ieşire de o zi undeva prin apropierea Bacăului, însă pe ultima sută de metri am schimbat complet traseul şi durata destinaţiei. Traseul ales, în cele din urmă, a fost: Bacău – Miercurea Ciuc – Braşov – Râşnov – Prejmer – Târgu Secuiesc – Bacău. Cazare am găsit în Săcele (la 8 km de centrul Braşovului), la pensiunea Anemyra, o locaţie liniştită şi curată, pentru 2 nopţi.

Prima oprire a fost în Miercurea Ciuc, unde am vizitat Cetatea Miko, în incinta căreia se află Muzeul Secuiesc al Ciucului. Fiind singurii vizitatori, am putut admira în voie toate exponatele expoziţiei: replici ale activităţii de la stână, ateliere meşteşugăreşti, articole ale gospodăriei ţărăneşti, Sala Bucătăriei cu diferite cărnuri puse la uscat sau afumat, replici ale armelor şi diferite obiecte vestimentare cu care ne-am fotografiat şi amuzat.

  • Program: Marţi – Duminică: 9:00 – 17:00
  • Tarife: 10 lei/adult; 7 lei/elev

Această prezentare necesită JavaScript.

Tot în Miercurea Ciuc am oprit să mâncăm la restaurantul Gambrinus, ce are multe recenzii pozitive pe tripadvisor. Păşind în interiorul restaurantului, am fost întâmpinaţi de doamne îmbrăcate specific unguresc şi de un decor magnific format din obiecte artizanale. O ciorbă şi un gulaş unguresc te costă în jur de 40 lei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Continuându-ne călătoria, am ajuns în Braşov, la primul obiectiv din acest minunat oraş – Grădina Zoologică. Grădina se află la poalele pădurii, în cartierul Noua, pe strada Brazilor, nr.1 şi găzduieşte numeroase exemplare de păsări, mamifere (urşi, lei, tigri, jaguar, cerbi, lame, dromaderi etc). O parte din mamifere pot fi admirate şi de la înălţime, datorită punctelor de observare frumos amenajate deasupra cuştilor. În incinta parcului zoo se află o clădire ce adăposteşte un aquarium cu diferite specii marine şi nu numai: caracatiţe, pisici de mare, rechini, caimani, peşti, şerpi, şopârle, tarantule etc. Eu, soţul şi băieţelul nostru ne minunam de tot ce vedeam şi uneori uitam să mai plecăm din faţa acvariilor dotate cu un fel de sticlă 3D, etalând în faţa ochilor noştri imagini de vis.

  • Program: 9:00 – 18:00
  • Tarife: 13 lei/adult; 5 lei/copii

Această prezentare necesită JavaScript.

Lăsându-se seara, am vrut să vedem cum arată Braşovul luminat, aşa că am făcut o mică plimbare nocturnă din Poarta Şchei până în Piaţa Sfatului, după care am pornit spre cazare.

Următoarea zi, sâmbătă, am alocat-o vizitării oraşului Râşnov pentru care aveam în gând 2 obiective turistice: Cetatea Râşnov şi Dino Parc. Am plecat de dimineaţă, ca să ne rămână timp şi de alte locuri de vizitat din Braşov, alegând drumul prin Poiana Braşov la dus şi la întoarcere prin localitatea Cristian. Pentru a urca la Cetate am luat tractoraşul, care se ia de la poalele dealului pe care este cocoţată mândra fortificaţie. La coborâre am ales să mergem pe jos, deoarece următorul obiectiv – Dino Parc- se află în apropiere, iar de acolo până la parcarea amenajată  la baza dealului mai faci în jur de 5 minute şi e o plăcere să te bucuri de liniştea şi farmecul pădurii ce mărgineşte drumul. Ajunşi la punctul terminus, după ce am ars câteva calorii, ne-am încărcat bateriile cu un colac secuiesc şi nişte plăcinte cu brânză specifice zonei.

Ghiftuiţi, ne-am continuat călătoria înapoi spre Braşov şi am ales să vizităm Prima Şcoală Românească, aflată în interiorul curţii bisericii Sfântul Nicolae, din Piaţa Unirii.

  • Program: 9:00 – 17:00
  • Tarife: 10 lei/adult;  5 lei/elevi, studenţi

Mărturisesc cu sinceritate că Alex, băieţelul nostru, nu s-a arătat prea interesat de impresionanta colecţie de cărţi vechi şi rare şi de legendele dezvăluite de ghidul nostru, însă a fost fascinat de vechea sală de clasă, cu numărătoarea ei imensă, cu tăbliţele de scris şi cu băncuţele de lemn scrijelite.

Această prezentare necesită JavaScript.

Am explorat apoi celebra alee După Ziduri, un loc special amenajat pentru plimbare de-a lungul zidurilor cetăţii Braşovului şi a pârâului Graft. Am urcat până la Turnul Alb şi Turnul Negru, de unde am putut admira de la înălţime Biserica Neagră şi nu numai.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu o seară înainte, pe când ne desfătam privirile cu Braşovul iluminat doar de surse artificiale, am descoperit fascinaţi imaginea unei cetăţi luminoase ce parcă era suspendată de o mână nevăzută deasupra oraşului. Ne-am dat seama că e vorba de Cetăţuia de pe Strajă, aflată pe strada Cetăţii, aşa că ne-am propus să ajungem la ea. Doar că s-a cam lăsat greu descoperită, căci Sfântul GPS ne îndruma spre anumite străzi ce se dovedeau având sens unic. Nu ne-am dat bătuţi şi bine am făcut, căci după ce am urcat gâfâind pe jos ultima stradă în pantă, am fost întâmpinaţi de privelişti minunate văzute de la înălţime. După ce i-am admirat măreţele ziduri exterioare, mă întrebam dacă am putea vizita Cetăţuia şi în interior (pe net se vehicula că ar fi închisă publicului din cauza unui proces, şi aşa şi este). Norocul nostru a fost că am intrat în vorbă cu un paznic, care ne-a dat de înţeles că dacă-i lăsăm un bacşiş, ne lasă să intrăm în interiorul cetăţii. Am acceptat şi preţ de câteva minute am explorat fiecare colţişor şi fiecare piatră, ni s-a permis chiar să admirăm peisajul dintr-un turn cu nişte ferestre mici, înguste, săpate în piatră.

Această prezentare necesită JavaScript.

Seara, după ce ne-am plimbat prin centrul istoric al Braşovului, printre diferite naţionalităţi de turişti, am încheiat-o apoteotic cu o plimbare cu trenuleţul prin Mall Coresi. Copilului din dotare i-a plăcut maxim în ciuda oboselii adunate de-a lungul întregii zile. 🙂

Duminică, ziua întoarcerii spre casă, am vizitat Cetatea şi Biserica fortificată Prejmer şi am făcut un mic popas în oraşul Târgu Secuiesc, făcând o mică plimbare prin centrul urbei şi admirând minunata arhitectură a clădirilor vechi. Dar despre Prejmer şi obiectivele vizitate în Râşnov veţi afla mai multe în viitoarele postări. Pupici!