Îmi doream de ceva timp să ajung să explorez ceea ce are de oferit Bucovina, mai ales că, în ultimul timp, tot citind bloguri de călătorii, dădeam peste imagini superbe şi articole care te îmbie să porneşti, fără să mai stai pe gânduri, în explorarea ţinutului bucovinean. Aşadar, profitând de weekend-ul prelungit de Rusalii, de concediul soţului şi de tichetele de vacanţă ale aceluiaşi soţ, am organizat un plan care să rezolve următoarea dilemă: 1. unde ne cazăm şi 2. ce obiective turistice să vizităm.

După câteva telefoane ratate, în care ni se răspundea că nu mai au camere disponibile pentru weekend-ul respectiv, am dat peste Pensiunea Pîrîu Morii din localitatea Mănăstirea Humorului, o pensiune cotată la 4 stele, izolată, într-un cadru armonios cu natura, cu spaţii amenajate pentru petrecerea timpului la aer curat (foişor, terasă, loc de joacă pentru copii, scrânciob, bănci rustice). Susurul pârâului din incinta pensiunii şi trilurile păsărelelor au fost singurele „zgomote” care ne-au ţinut companie în cele 4 zile de vacanţă.

Această prezentare necesită JavaScript.

În prima zi am pornit din Bacău, cu un mic popas în Fălticeni, şi ne-am oprit în Suceava la Cetatea de Scaun. Am explorat cetatea în lung şi-n lat, am admirat oraşul de la înălţime şi ne-am entuziasmat de scările foarte înguste şi spiralate care, să recunoaştem, sunt puţin înspăimântătoare. Bu-hu-huu! Alex, foarte încântat de Sala Voievozilor, a încercat aproape toate scaunele cu speteaza înaltă (un fel de tron) şi tare s-a bucurat când a descoperit că deasupra unuia scria Alexandru I. Următorul obiectiv a fost Muzeul Satului Bucovinean, aflat chiar lângă cetate, un muzeu în aer liber cu case tradiţionale din lemn, anexe gospodăreşti, ateliere meşteşugăreşti. În fiecare casă sau anexă poţi intra şi admira obiecte tradiţionale vechi, obiecte pe care şi bunicii mei le aveau în gospodărie, trezindu-mi amintiri dragi. În unele interioare sunt prezentate diferite obiceiuri: de la naştere,  nuntă sau înmormântare.

Această prezentare necesită JavaScript.

Următoarea oprire, înainte de a ajunge la cazare, am făcut-o la Muzeul + Casa Memorială „Ciprian Porumbescu” din comuna care-i poartă numele.

A doua zi aveam în plan o plimbare cu Mocăniţa Moldoviţa sau Huţulca, cum i se mai spune. Am decis să mergem în prima tură, de la ora 10, ca să ne rămână timp de explorat împrejurimile. Întreaga călătorie a fost minunată – locomotiva cu fluierăturile ei şi aburul dens, peisajele desprinse parcă din filme, entuziasmul lui Alex şi a tuturor copiilor prezenţi în vagonul descoperit! La capătul călătoriei sunteţi invitaţi să degustaţi diverse bucate tradiţionale – curcubeu pe cerul gurii, nu alta! Noi am savurat nişte sărmăluţe cu mămăliguţă de-li-cioa-se şi câteo gogoaşă pufoasă. După o jumătate de oră, mocăniţa anunţă turiştii că e timpul de îmbarcare şi de o nouă rundă de admirat minunile naturii a aceluiaşi traseu.

Această prezentare necesită JavaScript.

Continuăm explorarea Bucovinei, vizitând mănăstirile Moldoviţa şi Suceviţa, după care ne oprim în localitatea Marginea, renumită pentru ceramica neagră, de unde cumpărăm câteva suveniruri. Ne întoarcem la cazare, pe ruta Marginea – Solca – Cacica – Gura Humorului. Din păcate n-am reuşit să vizităm Salina Cacica, fiind aproape ora de închidere, iar energia noastră – nulă.

A treia zi ne-am propus vizitarea mănăstirilor Voroneţ şi Humor + o mică escală în Gura Humorului. Am constatat cu surprindere numărul mare de turişti străini aflaţi în ţara noastră, mai ales la Voroneţ.

În ultima zi am vizitat ″Muzeul Obiceiurilor populare din Bucovina″ din Gura Humorului, iar pe drumul de întoarcere spre casă, ne-am abătut pentru a vizita Rezervaţia de Zimbri din Vînători – Neamţ.

În concluzie, această mini-vacanţă a fost una super relaxantă, aducătoare de senzaţii şi experienţe noi, făuritoare de amintiri de neuitat. Vă recomand din inimă să descoperiţi împreună cu cei dragi minunatul ţinut al Bucovinei!

Cu drag,

Simona