Bacău este orașul care m-a adoptat încă din 1997, când părinții mei au decis să ne mutăm din Constanța (orașul meu natal, unde mi-am trăit primii 14 ani din viață). Dacă mă întrebați, nu mi-a plăcut deloc acest aspect, dar fiind o persoană care se acomodează ușor am reușit să mă adaptez noilor provocări și, de-a lungul timpului, am învățat să apreciez acest oraș și să mă bucur de tot ce are el mai bun de oferit.

Dacă sunteți din Bacău sau tranzitați acest orășel, vă propun 10 locuri de vizitat, în ordine aleatorie.

1.  Parcul Mircea Cancicov – în prezent singura oază de verdeață în care poți evada pentru o gură de aer mai fresh. Activitățile pe care le poți desfășura aici sunt: plimbările pe potecile umbrite, mersul pe bicicletă/role/skatebord, închirierea diferitelor biciclete/karturi de familie cu 2 – 3 locuri, activitățile sportive.

PARC CANCICOV BACAU TOAMNA 2014 (4)

2. Vivariul – este un muzeu județean ce prezintă colecții de animale vii: păsări exotice, pești, reptile, porumbei și, uneori, expoziții temporare foarte interesante atât pentru copii, cât și pentru publicul adult.

3. Muzeul de Științe ale Naturii Ion Borcea – se află în incinta Parcului Cancicov și găzduiește o serie de expoziții permanente „Păduri din România”, „Ocrotirea naturii”, „Flori din adâncurile Terrei”. Aici poți admira multe exponate naturalizate, în diorame mari, poți interacționa cu modulele interactive și te poți bucura de o plimbare prin sera muzeului ce adăpostește plante exotice, dar și un mic lac artificial cu broaște țestoase.

 

4. Muzeul de istorie Iulian Antonescu – are următoarele expoziții permanente: arheologie-istorie, artă și etnografie și se pot admira vestigii istorice descoperite pe raza județului Bacău, replici ale unor locuințe străvechi, dar și obiecte din spectrul folcloric și nu numai.

 

5. Observatorul Astronomic Victor Anestin – proaspăt restaurat și modernizat, ne oferă o incursiune în misterele Universului, cu spectacole de planetariu și expoziții.

36921009_2461061083919398_9111572715289968640_n

6. Casa Memorială George Bacovia – casa în care poetul a locuit timp de 22 de ani. Sunt păstrate numeroase obiecte de uz personal și piese de mobilier ce au aparținut poetului.

7. Casa Memorială Nicu Enea – casa în care a trăit și a lucrat pictorul Nicu Enea. Colecția expusă cuprinde obiecte personale, fotografii, corespondență și lucrări de pictură și grafică semnate de pictorul băcăuan.

061

8. Muzeul de Artă – deține o valoroasă colecție de pictură și sculptură.

9. Centrul Bacăului – reprezintă un loc de promenadă pentru băcăuani, uneori închis circulației rutiere pentru diferite activități de divertisment. Se pot admira clădirile Casei de Cultură, Prefecturii, statuia lui Mihai Viteazul, Parcul Trandafirilor.

10. Arena Mall – este un centru comercial cu peste 80 de magazine de îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii, fast-food-uri, restaurante, locuri de joacă pentru copii, cinema, bowling, biliard.

Cam acestea ar fi punctele de interes din orașul Bacău, ar mai fi Insula de Agrement – un loc minunat scăldat de râul Bistrița, în care băcăuanii se relaxau în timpul liber – dar care, din păcate, este închis de câțiva ani buni pentru restaurare. Sper că v-am dat o idee de petrecere a timpului liber, fiecare oraș are un muzeu sau o casă memorială ce așteaptă să-i călcați pragul, așa că luați-vă inima-n dinți și copiii de mânuțe și porniți în explorarea orașului vostru. Cu siguranță veți pleca mai bogați spiritual, iar copiii își vor lărgi sfera de cunoștințe!

Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viață; de aceea, pe lângă viață, dăruiți copiilor și arta de a trăi bine, educându-i. (Aristotel)