Copiii nu trebuie să știe tot ce se întâmplă în familie – această avertizare i-a tot fost repetată naratoarei în copilărie. Ca adult, ea a descoperit, ca din întâmplare, niște trimiteri misterioase în câteva documente vechi, care i-au stârnit curiozitatea. Oare ce a omis să-i dezvăluie mama ei despre povestea de iubire pe care i-a spus-o seară de seară? Oare acest tată pe care povestitoarea nu l-a cunoscut niciodată a fost doar melomanul chic și idealistul șarmant din amintirile celei care i-a dat viață?

Descifrând vechi hârtii de familie, fiica descoperă un trecut fascinant și înfricoșător, deopotrivă, o viață care a fost pe cât de spectaculoasă, pe atât de tragică și povestea de iubire a doi tineri evrei siliți să se confrunte cu furia antisemită dezlănțuită în România interbelică și în cel de-al Doilea Război Mondial, cu ura legionarilor dusă până la pogrom, dar și cu ororile la care au fost supuși oamenii nevinovați în timpul Bătăliei pentru Stalingrad.

Cartea apărută la editura Corint narează întâmplări reale, scriitoarea încercând să zugrăvească biografia părinților ei. Un roman fascinant, care m-a emoționat până la lacrimi, puține cărți mi-au stârnit această emoție. Pe lângă partea emoțională, cartea m-a îmboldit să caut informații despre anumite figuri istorice despre care nu știam mai nimic și care sunt menționate în roman, cum ar fi Ana Pauker, Armand Călinescu, Corneliu Zelea Codreanu.